Jabłecznik inaczej

przepis
Jabłecznik inaczej
21Sty
składniki

Biszkopt

8 jajek
1 szklanka cukru
8 łyżek płaskich mąki tortowej
8 łyżek płaskich mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia(opcjonalnie)

Masa jabłkowa:
1/2 litra soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
6 średniej wielkości jabłek

Bita śmietana:
660 ml śmietany 30%
250 serek mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Przepis

Czas przygotowania: 60 minut

Biszkopt

Składniki w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier nadal ubijamy, następnie dodajemy po jednym żółtku.Na końcu dajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 25 minut lub do suchego patyczka. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu kroimy na pół i nasączamy(1/2 szklanki przegotowanej wody i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny)

Blacha 28x38

Masa jabłkowa

Z podanej ilości soku odlewamy 1/2 szklanki soku i rozrabiamy w nim budynie. Jabłka obieramy kroimy w średniej wielkości kostkę.
Po zagotowaniu soku zdejmujemy z ognia i dodajemy rozrobiony budyń-zagotowujemy.Następnie dodajemy pokrojone jabłka i gotujemy często mieszając tak,aby jabłka były półmiękkie.Gorącą masę wylewamy na nasączony biszkopt-studzimy.

Bita śmietana

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie-lekko przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać serek zmiksować na jednolitą masę na koniec dodać żelatynę dokładnie wymieszać.

Czekolada starta

Układamy: biszkopt, masa jabłkowa, 1/2 masy z bitej śmietany. biszkopt , masa z bitej śmietany, starta czekolada. Wkładamy do lodówki najlepiej smakuje następnego dnia -smacznego

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ